Huisdier Chippen

 

Huisdier Chippen

Wel of niet chippen is een veelgestelde vraag?

Instanties als de DAR krijgen met van alles en nog wat te maken: dode dieren, gewonde dieren en dieren die even langs de dierenarts moeten. Over die eerste twee soorten volgt onderstaand een uitleg. U hebt vast wel eens gehoord of gelezen over het laten chippen van onze geliefde viervoeters.

Hoe verloopt het plaatsen van een chip eigenlijk?

De (micro-)chip wordt ingebracht met een injectienaald door de dierenarts, het naaldje zelf is 2,5 millimeter breed en 2,5 centimeter lang. In deze injectienaald zit een microchip met een uniek nummer dat aan uw huisdier gekoppeld wordt en gemakkelijk is af te lezen met een chipreader. De chip is net iets groter dan een rijstkorrel. De naald wordt onder de huid tussen de schouders geprikt en de chip wordt uit de naald gedrukt.

Onderstaand de voordelen van het chippen:

 

Tijdbesparend

Wanneer een dier door iemand gevonden wordt en hij/zij schakelt de DAR in (of gaat ermee naar een willekeurige dierenarts), dan zal het dier direct door middel van een chipreader bekeken worden. Als het dier een chip heeft, kan er direct in verschillende databases gezocht worden naar de eigenaar. Meestal kan dan dezelfde dienst het dier weer terugbrengen naar eigenaar. De eigenaar dient dan wel de ritprijs, welke de DAR in rekening brengt, te voldoen. De praktijk leert ons, dat men zo blij is dat het dier weer thuis, dat de ritprijs zonder slag of stoot betaald wordt. Afhankelijk van het wel of niet lid-zijn van de DAR heeft invloed op hoogte van de ritprijs.


Verdriet besparend

Wanneer uw huisdier om wat voor reden dan ook wordt vermist, bent u daar heel verdrietig over. Is het dier gechipt, dan zal het een kwestie van tijd zijn, voordat het dier weer thuis is.


Kostenverlagend

Wanneer een huisdier niet gechipt is of er zijn geen gegevens in de databases te vinden, wordt het dier naar de Dierenopvang gebracht. Uiteraard wordt er dan nauwkeurig een Amivediformulier ingevuld (ras, kenmerken etc. etc.). Wanneer uw huisdier wordt vermist, schakel dan tijdens uw zoektocht ook Amivedi in (Telnr: 010-4835012). Wanneer uw dier een nacht (of meerdere) doorgebracht heeft in de opvang, dan dient u de opvangkosten te betalen. Kortom: Kosten!


Zekerheid

Maar…. ook wanneer uw huisdier is vermist en hij wordt helaas overleden aangetroffen. Als het dier dan gechipt is, kunnen we in ieder geval de eigenaar traceren en hem helaas het nare nieuws overbrengen. Natuurlijk is dit geen pretje, maar weken, maanden, soms jaren in onzekerheid leven of uw dier nog leeft of niet, is ook geen pretje. Kortom: Zekerheid!


Chipacties

Sommige dierenartsenpraktijken hebben nogal eens chipacties, waar u tegen een gereduceerd tarief uw trouwe huisdier kunt laten chippen. Informeer daar eens naar bij de diverse instanties.

Verhuisd?
Zodra uw dier eenmaal gechipt is, is het ook uw eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het dier aangemeld is bij de desbetreffende database. Want ook als een huisdier wel geregistreerd is, wordt er vaak niet aan gedacht om aan de databank een telefoonnummer- of adreswijziging door te geven. Dat is heel jammer want bij het vermist raken van een dier heeft de vinder niets aan een chipnummer zonder de daaraan gekoppelde juiste gegevens van de eigenaar.

Wist u overigens dat een chip altijd in het lijf blijft zitten?
Het kan weliswaar verplaatst zijn, maar als een dier eenmaal gechipt is, is het voor instanties als de DAR een koud kunstje om het chipnummer af te lezen. En zeg nou zelf: Dat is toch het mooiste wat er is. Uw huisdier zo snel mogelijk weer veilig thuis?

Share This